Čistilna akcija”Plastično vrečko? NE, hvala!”, 7.4.2018

Pohod po poti graničarjev, 25.3.2018
junij 7, 2018
Čistilna akcija po čistilni akciji, 5.5.2018
junij 7, 2018

Čistilna akcija”Plastično vrečko? NE, hvala!”, 7.4.2018

Plastično vrečko? Ne, hvala! Ali ste vedeli? Vrečke iz polietilena ali polipropilena, so danes eden največjih onesnaževalcev in okoljskih sovražnikov našega planeta. Vsako leto na svetu izdelajo približno 600 milijard plastičnih vrečk, vsaka od njih potrebujejo v naravi za razgradnjo 400 do 1000 let. Večino vrečk ni možno reciklirati, saj jih ljudje odvržejo v mešane odpadke. Poseben problem predstavljajo vrečke, odvržene v naravo. Letno le zaradi zadušitve, zastrupitve ali zapletanja v plastične vrečke, ki so končale v morju, umre 100.000 morskih živali. Poleg tega se pri dolgotrajnem procesu razgrajevanja (plastični delci v morju, mikro plastika) zastruplja naravo s snovmi, ki jih v procesu prehranske verige dobimo v svoje telo tudi ljudje. Glede na uredbi, ki jih je Ministrstvo za okolje in prostor sprejelo lansko leto, bodo v Sloveniji brezplačne lahke plastične nosilne vrečke z začetkom leta 2019 prepovedane. Povzeto po: Ekologi brez meja; Plastična vrečka – strupen simbol potrošniške družbe. Tako je letos čistilna akcija v Ankaranu potekala pod sloganom »Plastično vrečko? Ne, hvala!«
Učenci prve triade OŠ Ankaran so si najprej ogledali poučno risanko Lepši svet-Odpadki, nato so se pod vodstvom go. Lene, zero waste aktivistke, seznanili s primeri dobre prakse, kako v vsakdanjem življenju ustvariti čim manj odpadkov. Skupaj smo ugotovili, da je nujno potrebno zmanjšati obseg uporabe novih stvari, prava pot je recikliranje in ponovna uporaba.

Del predstavljenega smo tudi preizkusili na delavnici »trgovina«. V trgovini kupiš samo stvari, ki jih res potrebuješ, s seboj vedno vzameš vrečko za večkratno uporabo. Sadje in zelenjavo smo tako naložili v vrečke za večkratno uporabo (zašite iz starih zaves), vse skupaj smo iz trgovine odnesli v večji vrečki za večkratno uporabo (zašita iz starih oblačil). Na ta način smo do okolja bolj prijazni, saj smo ustvarili manj odpadkov. Po končani delavnici smo primerjali in se pogovarjali o tem, koliko nepotrebnih odpadkov nastane, če kupujemo s plastičnimi vrečkami za enkratno uporabo.


<- Predavanje Dom brez odpadkov
 
Ker je čas za spremembe, je Ankaranček otrokom podarili pralne vrečke za večkratno uporabo, ki smo jih zanje nabavili v Centru ponovne uporabe v Ljubljani, izdelane so po principu krožnega gospodarstva, ročno, unikatno, lokalno in imajo EU model-izdelava zaprtega kroga. Tako je tokrat vsak otrok vzel malico za na pohod v svojo vrečko, zaradi tega se bo v naravi razgrajevalo 81 plastičnih vrečk manj. Učenci so v spremstvu učiteljev odšli na pohod proti Debelemu Rtiču.

Ankaranček je otrokom podaril vrečke za večkratno uporabo, kamor so si shranili malico.
K čistejšemu Ankaranu so prispevali tudi njegovi prebivalci in lokalna društva ter klubi. S skupnimi močmi smo iz narave odstranili približno 8m3 smeti. Veseli nas, da je bil letos izkupiček odpadkov, odvrženih v naravo, nekoliko manjši kot prejšnja leta. Akcijo smo zaključili z malico in prijetnim druženjem v Valdoltri.
Na čistilni akciji smo našli veliko plastičnih vrečk, plastenk, pločevink, med drugim pa tudi šotor in bokobrane.
Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in se pridružili čiščenju Ankarana.

Akcijo so poleg prostovoljcev podprli: Občina Ankaran, Marjetica Koper, Vinska klet Černe, Kmetijstvo in kletarstvo Zelenjak in Pivovarna San Nicolo.
Vsak korak šteje, tudi tisti, najmanjši! Kupujmo premišljeno, ločujmo odpadke, reciklirajmo, ne odlagajmo smeti v naravo. Bodimo vzor svojim otrokom, širimo ljubezen do narave, ohranimo jo čisto in zdravo!

Delavnica:«ločujemo odpadke« (spodaj)